Brasserie Resin Tables with Inset Steel Bases

40 Resin Tables Tops in Various Dimensions with Imbedded Steel Supports

Designer: Diller Scoffidio + Renfro

Client: Brasserie, NYC

project details

Phillip Johnson designed the original Brasserie restaurant in the Mies van der Rohe Seagram Building (1958). After a fire destroyed the restaurant in 1995 Diller Scoffidio + Renfro were selected to redesign the space.

While the Seagram building is the premiere 20th Century glass tower, the restaurant is located in the stone base of the building and is entirely without windows. The irony of being in the glass building but not having a view prompted the architects to investigate the ideas of glass and vision.

The space they created is a series of explorations into the idea of sight and the illusion of sight. A prime example of this is the sink (also made by Atta) in the men and women's restrooms. The bathrooms are separated physically by a semitransparent honeycomb panel but they share a central underlit resin sink that passes through the wall.  The patrons are obscured by the honeycomb wall but are also connected by sharing a communal basin. In addition, the resin dining tables are an extension of the theme. The tables were cast so that you can see the structural support through the material and by revealing the support the steel becomes part of the table top.

Resin was the perfect medium for this project as its opacity can be completely controlled giving the designers the ability to reveal or conceal as needed.

"The prospect of redesigning one of New York's legendary restaurants in one of the world's most distinguished modernist buildings was as inviting as it was daunting. The architecture of the new restaurant respectfully challenges many of the tenets of modernism"   Diller + Scofidio